Референдум "за" или "против" закриването на военния полигон "Змейово" ще се проведе на 26 май.

Това решиха общинските съветници в Стара Загора след два часа дебати, съобщава БНР.

Решението беше подкрепено с пълно мнозинство от 44 общински съветници в залата. Допитването с въпрос - Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово"? ще струва на общината 202 000 лева, съобщи кметът Живко Тодоров. Средствата ще бъдат осигурени от резерва на общинския бюджет за местни дейности.

Местен референдум се произвежда по актуализирани списъци за изборите за общински съветници и кметове, които са различни от избирателните списъци, по които ще се гласува на предстоящите парламентарни избори. Секционните избирателни комисии за двата вида избори са различни и се назначават от различни органи- РИК и ОИК.

Предвид на това следва провеждането на изборите да се организира така, че да има отделни избирателни списъци, протоколи, урни и помещения. Това са част от мотивите в становището на кмета Живко Тодоров да бъде предложена дата различна от 12 май, когато ще бъдат проведени парламентарни избори в България.

Предложението за референдума е внесено от 11 съветника от ВМРО, БСП и Съюз „Стара Загора". То беше обаче референдумът да се проведе паралелно с парламентарните избори.

От Гражданската инициатива „За чист въздух" призоваха гражданите на Стара Загора да присъстват на сесията, за да се убедят как съветниците ще защитят обществения интерес.

Председателят на Общинския съвет Емил Христов заяви вчера за Радио Стара Загора, че ще предложи на вносителите да изтеглят предложението си от дневния ред с аргумента, че няма правни основания за провеждането на референдум в деня на парламентарните избори.
Освен това в бюджета на община Стара Загора за 2013 година не били предвидени средства за провеждане на референдум, аргументира се още той.

Военният полигон в село Змейово съществува от 1970 г. На него се извършват военни изпитания и се унищожават стари бойни заряди, включително ракетни двигатели. Местните жители смятат, че полигонът е виновен за честото обгазяване на Стара Загора, което военните категорично отричат.