Природното бедствие в Царево, което взе и човешки жертви, се е случило заради силните валежи, паднали в района. Това е заключението на МС от доклад, изготвен от представители на УАСГ, СУ, БАН и др.

"Подобни доклади се изготвят за 6 месеца, ние го изготвихме за 2 седмици, просто го забавихме малко", заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

И предупреди - тепърва предстои тежката работа по изготвяне на оценката за материалните щети.

"Сигурни сме, че този доклад ще ни даде много добра информация за развитие в много по-ясни посоки за развитие на плановете за управление на рисковете от наводнения, също така и стратегията за климатична адаптация. Често съм казвал че българската инфраструктура не е адекватна на българския климат, а още по-малко е адекватна на климатичните промени, които наблюдаваме и очакваме да се засилят, добави министърът.

Потопът в Царево нанесъл щети за 60 млн. лв.

Потопът в Царево нанесъл щети за 60 млн. лв.

По дарителската сметка на Община Царево са събрани малко над 300 000 лева

Какво е установил въпросният доклад - наводнението се е случило в такъв мащаб заради "формиране на метеорологична обстановка на интензивни валежи в комбинация с характерните географски особености на района - тесни и къси водосбори, които предопределят посоката и скоростта на приливната вълна", поясни на свой ред заместник-министърът на екологията Петър Димитров.

Друг фактор, довел до големите щети, са голямото количество преместваеми съоръжения в долното течение на реките около Царево като каравани, фургони, бунгала и др., както и хидросъоръженията, несъобразени за подобна по мащаби вълна.

По субективна оценка на зам.-министър Димитров щетите са "по съвсем предварителни данни" около 38 милиона лева.

Припомняме, че на 5 септември проливни дъждове заляха Южното Черноморие. Най-силно засегната бе община Царево. Водното бедстие взе четири жертви. Ведомствената комисия за бедствия и аварии в НС се събра, за да реши как да помогне на засегнатите райони.