Умъртвените прасета досега заради африканска чума са 87. Всичките евтаназирани животни са от провадийското село Тутраканци, област Варна.

По данни на кризисния щаб, свързан с мерките за предотвратяване на разпространението на африканската чума, прасетата не са били регистрирани, каквото е изискването на закона.

Отделно от тази бройка има умъртвени и диви прасета.

87 са умъртвените заради чума свине

87 са умъртвените заради чума свине

Само за регистрирани животни ще се изплащат обезщетения, обясни шефът на БАБХ

Дворовете на всички стопани, чиито прасета са умъртвени, са били дезинфекцирани.

Очаква се до края на днешния ден да бъдат взети проби от всички 55 прасета в село Бозвелийско, намиращо се в близост от Тутраканци. След това пробите ще бъдат изпратени за изследване в София.

До момента в Бозвелийско няма открити болни прасета, информира пред БНР областният управител на Варна Стоян Пасов.

По думите му най-важният въпрос е дали заразата е излязла от село Тутраканци, или не.

Данните, събрани в община Провадия, сочели, че на територията на село Бозвелийско има 55 прасета, толкова са регистрирани. В Тутраканци обаче прасетата се оказали тройно повече от регистрираните такива.

"Може би трябва в 10-километровата зона да се забрани въобще ловуването на всякакъв вид животни. В 10-километровата зона и в 3-километровата е разрешен вноса на хранителни продукти, включително и месо, след като се докаже произхода на стоката и се направи дезинфекция на колите", посочи Пасов.

Той добави и че забраната за ползване на фураж от Тутраканци остава, поне докато не мине инкубационният период, който продължава между 15 и 20 дни.

Кметовете на всичките 44 села в община Провадия са предупредени да предприемат преброяване на прасената в личните стопанства, за да се разбере реалният им брой. Това заяви градоначалникът на Провадия Филчо Филев и допълни, че кметовете на селата ще бъдат заставени да проведат и разяснителна кампания сред населението, за да може хората да са запознати с мерките, които се вземат.

Ново съмнение за огнище на чума по свинете

Ново съмнение за огнище на чума по свинете

На 5 километра от границата с Румъния

Трудно ни е да се надяваме, че първото у нас огнище на африканска чума по свинете ще остане последно предвид ситуацията, както се развива в другите държави - нито една досега, която е засегната от заболяването, не е останала само с едно огнище. Това коментира пред общественото радио директорът на дирекция "Здравеопазване, хуманно отношение и контрол на фуражите" към БАБХ д-р Георги Чобанов.

Първа положителна проба за африканска чума по прасетата у нас
Обновена

Първа положителна проба за африканска чума по прасетата у нас

Въведена е 3-километрова санитарна зона около село Тутраканци

По думите му често самите участници в разнасянето на заболяването нямат представа, че го правят. Превантивните мерки били точно затова - пренасянето на заразата да бъде ограничено или редуцирано драстично.

Огнищата на чума по свинете в Румъния станаха близо 800

Огнищата на чума по свинете в Румъния станаха близо 800

Умъртвени са над 120 000 свине

"Когато се строеше оградата, коментарите по линия на африканска чума бяха изключително за ефективността на оградата. Оградата явно действа, както видяхме. Само миналата седмица бе обявено в Румъния огнище, което е на километър и половина от границата на община Крушари в Добричка област, така че заболяването не влезе там... Вече не става въпрос за контактно преминаване на заболяването. Тук болестта влезе по аналогичен начин, както влезе нодуларният дерматит. Той влезе в Димитровград, което е доста далече от границата с Гърция и тази с Турция. По аналогичен начин влезе и чумата по овцете - чрез хора е при всички случаи", посочи още Чобанов.

Най-вероятно чумата по прасетата дошла с фураж от Румъния

Най-вероятно чумата по прасетата дошла с фураж от Румъния

Фуражът се закупувал в Констанца и се разпространявал в България

Припомняме, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов посочи, че най-вероятната причина за АЧС у нас идва са фуражи, които се доставят от Румъния. 

Относно фуражите Чобанов обясни, че пазарната икономика налага интензивна търговия и не може да се забрани търговията с фуражи. Въпросът бил да се спазват мерки за биосигурност и да има проследимост.

"Дребните стопани, когато закупуват, трябва да внимават откъде купуват зърно, дали сами го преработват, какви добавки поставят. От години наред изхранването с кухненски отпадъци на прасетата е забранено точно поради опасността от чума - било класическа чума или африканска", посочи експертът.