Без резултат остана проверката в приемното семейство от Ямбол със съмнение за сексуално насилие, предаде bTV.

По думи на Нейля Мурад от Агенцията за закрила на детето в Бургас специалистите не са компетентни да се произнесат дали детето е било подложено на сексуално насилие. По тази причина ямболското семейство, в което се отглежда и друго дете, остава в регистъра за приемни родители.

Припомняме, в края на февруари стана ясно, че има подозрения, че 6-годишно дете, което вече е било изведено от приемното семейство, е било жертва на сексуално насилие и на тази крехка възраст е имало утвърдена хомосексуалност. Това е довело до неговото разсиновяване, след като е било изведено от въпросното семейство.

Приемно семейство от Ямбол със съмнение за сексуално насилие, още е в регистъра

Приемно семейство от Ямбол със съмнение за сексуално насилие, още е в регистъра

Слаб е контролът върху приемната грижа в България, смята бивш социален директор

Проверката на ДАЗД-Ямбол е била извършена преди дни. При нея обаче не са били установени писмени данни, че спрямо детето е имало насилие. Нейля Мурад посочва, че дори е констатирано точно обратното - че се полагат добри грижи и към двете деца. Тя обаче призна, че в дирекция "Социално подпомагане" не е осъществявано ежемесечно наблюдение на детето, каквито са изискванията.

От своя страна бившият директор на дирекция "Социално подпомагане" - Ямбол Мария Славова увери, че веднага след като е бил получен сигнал за първото дете в приемното семейство, е било предприето проучване и за второто дете, настанено там, като от "Закрила на детето" са имали готовност да изведат второто дете още в края на миналата година.

Славова обясни, че експерт от областния екип по приемна грижа посочил, че има проблеми в самото поведение на детето. Тя заяви, че за нея е бил притеснителен фактът, че при проучването отдел "Закрила на детето" се е снабдил с документи, които е трябвало да постъпят от Добричкия окръжен съд.

Повече случаи на сексуално насилие над деца през последните години

Повече случаи на сексуално насилие над деца през последните години

Насилието е свръхналожено в нашето общество