Повече случаи на сексуално насилие над деца се наблюдават през последните години. Това посочи пред БНР психологът Ани Торозова, която е координатор на социалната услуга "Зона заКрила". Услугата ще бъде представена днес от Асоциация "Анимус".

Онлайн платформа помага на жените, жертви на насилие

Онлайн платформа помага на жените, жертви на насилие

Новите технологии помагат на жените да не мълчат за насилието, коментира Мария Габриел

По думите на събеседника насилието се идентифицира много трудно. "Случаите се увеличават, но е необходима по-голяма чувствителност по отношение на това", каза тя.

По думите на Торозова от началото на годината 22 жени са убити в случаи на насилие. Има 3 убити деца в следствие на домашно насилие.

"Анимус": Над 20 убити жени в България не фигурират и в полицейските хроники

"Анимус": Над 20 убити жени в България не фигурират и в полицейските хроники

Майка на 2 деца е пребита на улицата, въпреки възбраните за защита

"Това са неща, за които не се говори достатъчно", коментира тя.

Според нея насилието е свръхналожено в нашето общество. Трябвало да има доста по-голяма ангажираност на държавата по отношение на разкриване на услуги, свързани с подкрепа на пострадали от насилие.

80% от българските родители са против телесното наказание

80% от българските родители са против телесното наказание

Агресията в училище се дължи на тъгата от преживяното отхвърляне

Координаторът на социалната услуга обясни още какво точно представлява услугата "Зона заКрила".

"Услугата е уникална за България. Тя включва в себе си програми в помощ и подкрепа на деца и семейства, пострадали от домашно насилие. Тези услуги са съсредоточени под един покрив. Когато един детски случай пристигне в "Зона заКрила", децата биха могли да получат комплексна помощ - психологическа, социална, медицинска, юридическо застъпничество и подкрепа. Хората имат възможността да използват всички тези услуги на едно място. В "Зона заКрила" е поместена и специализирано помещение за изслушване на деца - синя стая, където биха могли да се извършват защитени разпити на деца по отношение на случаи на сексуално насилие, домашно насилие - в среда, която да бъде изключително щадяща по отношение на децата".

В страната има общо 3 такива центъра за застъпничество и подкрепа за деца. Торозова посочи, че услугата е стартирала от 2015 г., като за тази година случаите са над 100.

Приказка за любовта, шамарите и достойнството на хомо сапиенс

Приказка за любовта, шамарите и достойнството на хомо сапиенс

Депутатите ни превърнаха един реален проблем в поредното бездарно шоу