"Една от всеки три жени в Европейския съюз е била обект на физическо или сексуално насилие, или и двете. В около половината от тези случаи съпругът или приятелят е бил този, който е насилвал." Това заяви българският еврокомисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел, която присъства на кръгла маса в Дома на Европа за представянето на онлайн платформата EMPROVE.

Платформата ще помага на жените, които са станали жертва на насилие.

Мария Габриел: "Страшното е, че е голям броят и на убитите жени, вследствие на насилие. И това не е проблем само на жертвите, това е проблем за всеки един от нас, независимо кога, къде и в каква позиция сме... на всеки един от нас, като част от обществото. И ако едната половина от нашето общество е насилвана, за каква сигурност в нашите общества можем да говорим? Това би било изключително трудно."

Еврокомисарят обясни, че насилието над жените е едно широкоразпространено нарушение на човешките права, което ограничава пълноценното участие на жените и момичетата във всички аспекти на обществото - политически, социален, културен, икономически.

Габриел представи статистика, според която публичните разходи за отговор на насилието и пропуснатите ползи възлизат на близо 225 милиарда евро годишно.

"И въпреки че знаем тези неща, парадоксът е, че насилието все още е в неговата може би най-тъмна част. Продължава да се пренебрегва като проблем, докато се случва", коментира още еврокомисарят.

Тя добави и че над близо 2/3 от жените, жертви на насилие, не сигнализират за това.

70% от децата ни са жертва на домашно насилие
Обновена

70% от децата ни са жертва на домашно насилие

За образованието да се отделят 5% от БВП

Габриел подкрепя инициативата за онлайн платформата EMPROVE. По думите ѝ днес вече имаме многобройни примери за това как новите технологии могат да помагат на жертвите на насилие да не мълчат, а да потърсят помощ.

Достъпът до онлайн платформатa EMPROVE се открива официално в понеделник, пише Нова.

По данни на създателите на платформата CATRO Bulgaria тя е направена така, че да бъде лесна за намиране, с лесен достъп, откриваема навсякъде 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата.

На платформата жените се обучават в "мисии", при които събират точки и в същото време повишават своята самоосъзнатост и овластяване. Чрез EMPROVE те могат да се свържат с други жени със сходна съдба, както и с ментори.

България е на първо място в ЕС по дял на жени в ИТ сектора, уверява Захариева

България е на първо място в ЕС по дял на жени в ИТ сектора, уверява Захариева

Захариева иска жена президент