Замразиха процедурата по сливането на болниците "Св. Пантелеймон" и "Св. Мина" в Пловдив, предаде БНР по думи на заместник-кмета Розалин Петков. Причината е, че новата структура е тромава и се налага пълно преструктуриране.

Петков обаче не посочи дали при това положение ще има съкращения. Вместо това предпочете думата "оптимизация", но не уточни конкретна бройка.

Той обясни, че това се налага, за да не потънат и двете болници заедно и да не се прехвърля проблема "от болната глава на здравата", тъй като в момента болница "Св. Панталеймон" е печеливша, докато "Св. Мина" от години е в тежко финансово състояние.

Медици от Пловдив излизат на протест заради ниски заплати

Медици от Пловдив излизат на протест заради ниски заплати

Искат подкрепа от общината при преговорите с РЗОК

По думи на Петков четири медицински сестри от "Св. Мина" са напуснали. Това обаче не застрашава нормалната работа на болницата, увери той.

Не е вярно, че заплатите на медсестрите в "Св. Мина" са по 600 лева, реално те са не по-малко от 800 лева, подчерта Петков и допълни, че понеже болницата е общинска, градската управа ще разчита на силна държавна подкрепа за нейното оздравяване.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че правителството ще отпусне допълнителни 30 млн. лева за общинските и областните болници. По уверение на Ананиев възнагражденията в общинските лечебни заведения ще нараснат с между 25 и 40%.

Само преди седмици лекарите от МБАЛ "Св. Мина" излязоха на протест именно поради ниските заплати. В края на януари примера им последваха и медиците от Козлодуй . Те поставиха 10-дневен срок на Ананиев да разреши проблема с нищожните възнаграждения. Към недоволството се присъединиха и медиците от Карлово.

Пловдивска болница е без пари за заплати на медиците

Пловдивска болница е без пари за заплати на медиците

Лекари и сестри може да да блокират предстоящата сесия на общината