Приключи срещата в Гюргево между представители на Националната асоциация на превозвачите и кмета на града за премахване на таксите за преминаване през Дунав мост.

Няма решение за таксите.

Такси все още не се събират, но никой, дори и общинските управници, не се ангажира с прогнози докога, предаде БНР.

Общинските съветници заявиха, че таксите са законни, но са отменени временно под уличния натиск на нерумънските граждани. Според тях този въпрос може да бъде поставен отново, когато се събере общинският съвет.

Същевременно премиерът Търичану покани кмета на града за консултации в Букурещ.

 

Румънските превозвачи, които се включиха в протестите за т. нар. екологични и транзитни такси, заявиха, че и за тях, не само за чуждите шофьори на тирове, тези налози са незаконни и ще настояват за незабавната им отмяна.

Таксите тези дни бяха отменяни и връщани след еднолични решения на кмета на града, чийто служители открито заплашиха шофьорите със санкции за нарушения обществен ред и доведоха засилени полицейски подкрепления.

Гюргевският кмет каза, че е в отлични отношения с президента на страната Бъсеску и никой не може да му налага решения, а според държавния секретар на Министерството на вътрешните работи и администрацията таксите са незаконни и трябва да бъдат премахнати веднага.