Дипломати от посолства на страни от Близкия Изток се срещнаха днес с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и синодални митрополити. Негово Превъзходителство проф. д-р Ахмед Мохамед ал-Мадбух - извънреднен и пълномощен посланик на Палестина в Република България, Нейно превъзходителство Манал ел Шинауи, извънреден и пълномощен посланик на Арабска република Египет, Негово Превъзходителство посланикът на Република Йемен Ахмед Алкадаси, г-н Кадъм О. Джабир - съветник към посолството на Ирак и др. посетиха Синодната палата, където се срещнаха с Българския патриарх Неофит, митрополита на САЩ, Каада и Австралия Йосиф, Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивския митрополит Николай и Неврокопския митрополит Серафим.

"За нас е болка и изпитание случващото се с нашите братя в Близкия Изток. Надяваме се, че добрата воля ще надделее и в скоро време ще се върне мирът в този регион - каза патриарх Неофит и допълни, че в трудно време, в дни на тежки изпитания, ако сме ръка за ръка и се подкрепяме взаимно, по-лесно се преодоляват трудностите."

Двете страни споделиха тревогите си от разрушителните военни действия в региона на Близкия Изток - земята, която е люлка на трите монотеистични религии; съгласиха се, че мюсюлмани и християни съжителстват мирно по тези земи от векове и че причината за разрушенията и геноцида над местното население, от които страдат и мюсюлмани и християни, е тероризма и терористичните групи, които си присвояват името на исляма, без да изповядват и да са носители на неговите ценности и идеи.

Като сподели впечатленията си от поклонническите си пътувания в страните от региона, митрополит Николай каза: "Това са скъпи за нас земи и свещени места и ние искрено съжаляваме за свидните жертви и разрухата, които понасят вашите народи. Но има Господ, Който дойде на Земята и ни благовести мир, и Той чува нашите молитви." - заключи той.

По повод настъпващия светъл християнски празник Рождество Христово и Новата 2017 година Техни Превъзходителства се обърнаха към своите домакини с най-добри пожелания за мир, благоденствие и сполука. В отговор архиереите изразиха искрените си състрадания към народите от Близкия Изток, припомниха, че на Рождество Христово ангели и християни пеят "Слава във висините Богу, на Земята мир, между човеците благоволение" и изразиха уверение, че и занапред в православните ни храмове ще се отправят молитви към Господ Иисус Христос - Царя на мира, да благослови хората по цял свят с мир, благоденствие и братолюбие.

Като си размениха подаръци в знак на внимание и в памет от тази знаменателна среща, двете страни си пожелаха настъпващата 2017 година да е година на установяване на траем мир в страните от Близкия Изток и целия свят, защото "когато хората се радват на мир, могат да почувстват съзидателната си сила и да постигнат всичко, към което се стремят".