Нарушение на правилата за работа в рудник "Миньор" са довели до запалването на метана.

Това съобщи директорът на Областната инспекция по труда в Кюстендил Галина Винарска, цитирана от БНР.

Припомняме, при взривни работи тази сутрин избухна газ метан в рудника в Бобов дол. При инцидента имаше двама пострадали работници, които със сериозни наранявания са приети в „Пирогов".

Инспекторите са установили, че взривяването на въглищния пласт, което е довело до инцидента, е било извършено от неправоспособен работник  - изпълняващият длъжността завеждащ смяна, а той няма компетентност за това.

Не е направено и задължителното измерване за наличие на газ метан преди взривяването.

Самите работници не са се изтеглили на достатъчно разстояние преди взривните работи.

Пострадалите при инцидента са били застраховани. Паричното обезщетение, което ще им бъде изплатено е в размер на две брутни работни заплати - 2000 лв., съобщи Венцислав Алексов, изпълнителен директор на рудник "Миньор". От рудника ще поемат и всички разходи по лечението на пострадалите.

Той призна за допуснатото нарушение, но отрече неправоспособни и некомпетентни за това служители редовно да извършват взривове в рудника.

Самият той каза, че не може да даде обяснение за случилото се и посочи, че ще изчакат резултатите от проверката и разследването и тогава ще се наложат санкции.
По думите му работата в рудника е спряна и ще бъде възстановена за втора смяна.

При инцидента е имало и трети пострадал- 45-годишният Васил Петрински, който обаче е освободен, след като му е била оказана първична хирургична обработка в спешния център в Бобов дол.