Сирийското семейство остава в Елин Пелин в очакване институциите да се намесят. Това информира на пресконференция в БТА Мохамед Ез от Асоциацията за защита на сирийските бежанци.

Припомняме проблемът възникна, след като общината в Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийското семейство Джабер, което е с получен хуманитарен бежански статут.

Според организаторите на пресконференцията е редно прокуратурата да се самосезира по чл. 162 от НК във връзка с подбуждане на реч на омраза и ксенофобия.

Ставало дума за определена група хора, които подкокоросвали гражданите в Елин Пелин. Според Ез в предизборна обстановка безочливо се разиграва националистическата карта, въпреки топящия се брой бежанци и липсата на криминални прояви от тяхна страна.

В Елин Пелин са обидени, че ги изкарват фашисти, но не пускат бежанци

В Елин Пелин са обидени, че ги изкарват фашисти, но не пускат бежанци

Адвокат сравни България със Северна Корея

Анна Андреева, бивш директор на дирекция в Държавната агенция за бежанците, обясни, че случаят в Елин Пелин напомнял този с децата от Ковачевци. По думите й те не разполагат с паник бутони в стаите и няма нито един случай на нападнат служител от бежанец.

"Тези хора не нападат българските граждани. Те се страхуват да извършат каквото и да е престъпление. Тези хора не вършат нарушения", коментира тя. По думите й в България има закони и би следвало институциите да се намесят за случая на подбуждане на расова омраза и ненавист.

По казуса с първолачетата в Ковачевци, за които местните власти отказваха да ги настанят в първи клас, бе сезирана Комисията за защита от дискриминация. Притеснителното било, че някои местни органи се изживяват и постъпват като истински дерибеи.

Организаторите припомниха и факта, че 25-хиляден корпус воюва заедно с нашите войски във втората световна война за Добруджа. Бежанците не са терористи, настоя Андреева.

Стана ясно още, че за контролът на терористите редно било отношение да взема ДАНС. Хамид Рииз разказа, че някои бежанците са дошли у нас да намерят спокоен живот. Той разказа, че от 2012 г. неговият син е в неизвестност, след като е задържани от властите на Башар Асад. "Досега не знаем нищо за сина ми. Синът ни не е престъпник. Той е лекар", категоричен е Рииз.