Кандидатът на "Възраждане" за кметския стол в София на Местни избори 2019 г. Николай Дренчев, направи своеобразна ретроспекция на управлението в София за последните 14 години, откакто същото е в ръцете на партия ГЕРБ и нейните кметове.

Той припомни, че когато правим оценка на изминалите 10 години, в които Йорданка Фандъкова е начело на столицата, същата не може да изключи и предходните 4, в които кмет на Столична община беше Бойко Борисов, а Фандъкова беше негов заместник с ресор "Образование и култура".

"Мнозина забравят, че Йорданка Фандъкова не е в Столична община от 10 години, а от 14. Когато правят оценка за управлението й, медиите и угодните коментатори удобно забравят четирите години, когато същата беше заместник на Борисов, отговаряща за образованието. Следва да им бъде напомнено например, че батакът с детските градини започна именно тогава. Автоматизираната компютърна система за записване на децата в детските градини беше въведена именно под нейно ръководство през 2008 г. и се срина още в първия ден от въвеждането си. Тогава, ако си спомняте, тя подаде оставка по тази причина, но Борисов не я прие. По-лошото е, че въпросната система до ден днешен не работи, както трябва, и всяка година има оплаквания от нея, когато дойде времето за записване. Дали е некадърност само, дали става дума и за корупция, не знам, но това трови живота на софиянци и е време да има отговорни."

Дренчев припомни и за проблема със снегопочистването, който всяка зима се превръща в една от основните драми за жителите и гостите на столицата.

"Не мога да разбера следното, защо при толкова добре развити вече технологии, можещи да предсказват времето не до дни, а до часове и минути, всяка година снегът ни изненадва, а след първото му падане животът в столицата блокира. Защо се използват възможно най-евтините и некачествени смеси за почистване, които разрушават пътната настилка и след две зими софийските улици отново са за ремонт. Отговорът е прост: защото едни и същи собственици стоят както зад почистващите фирми, така и зад пътностроителните, които печелят поръчките за ремонти след това. Перфектна корупционна система от затворен тип. Разрушавам и строя отново разрушеното от мен. С любезното съдействие на Йорданка Фандъкова, разбира се."

Дренчев добави: "Впрочем, когато говорим за пътищата в София и корупцията, знаете ли кой е най-ветровитият и несигурен пост в Столична община - този на зам.-кмета по транспорта. За последните 10 години тази длъжност са я напуснали цели трима замове. Първи беше Велизар Стоилов. Той подаде оставка заради отдаване на линии от градския транспорт на частни компании. На частни компании! Представяте ли си!? И все близки до ГЕРБ, разбира се. Ами Любомир Христов, помните ли тази фамозна фигура? И той напусна заради корупция около една обществена поръчка. За Евгени Крусев няма какво повече да говорим, нещата там са ясни. Много често, когато става дума за безкрайните ремонти на улиците в София, мнозина са склонни да говорят само за безобразията около Графа, но не са само те. Какво да кажем за продължилия една година ремонт на "Дондуков"... Там безобразията бяха още по-големи и от тези по "Граф Игнатиев", но минаха някак между капките, защото ремонтираната отсечка не беше в центъра на София."

В завършек кандидатът на Възраждане сподели и информация относно многократно увеличеният брой на хората със респираторни заболявания в София, вследствие на мръсния въздух в София, особено през зимните месеци.

"Приятели, заради мръсния въздух в София се завърнаха познати от близкото минало болести, които си мислехме, че са безвъзвратно останали в историята. Като туберкулозата, например. Появиха се случаи на 2-3 годишни дечица с астма... На какво прилича това!? Тук вече не говорим само за безхаберие и некадърност, това е престъпление! За 14 години управление на ГЕРБ, Борисов и Фандъкова софиянци дадоха повече жертви, отколкото през Втората световна война. А това е престъпление, за което няма давност. Лично ще имам грижата за това!"