До края на годината се очаква да бъде създадена проектна компания за изграждане на нови мостове по р. Дунав.

Това разкри пред депутатите регионалният министър Николай Нанков.

Той уточни, че идеята е съвместна с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. През месец май ще проведем среща с посланика на Румъния и до месец след това ще бъде структурирана работна група, която да работи по подготовката на проектите, коментира регионалният министър.

5-километрова колона от тирове на "Дунав мост 2"

5-километрова колона от тирове на "Дунав мост 2"

На влизане в страната няма опашки

При проявен инвестиционен интерес, на концесия могат да бъдат предложени съоръженията при Русе, Силистра и Никопол, съобщи още министър Нанков. Към втория мост при Русе, който ще бъде само с шосейна част, има най-голям интерес, а проектът за бъдещо съоръжение край Силистра е в най-напреднал етап, допълни той.

АПИ осветява "Дунав мост 1" със 117 хил. лв.

АПИ осветява "Дунав мост 1" със 117 хил. лв.

Обществената поръчка е пусната

В отговор на въпрос дали прерайонирането на страната е дискутирано с европейската комисия министър Нанков посочи, че България трябва да изпълни всички предварителни условия на ЕС за бъдещия програмен период, едно от които е статистическите райони да отговарят на изискванията на Евростат. Затова ще бъде направена промяна и в Закона за регионалното развитие.

Николай Нанков информира народните представители и че предсрочно - до месец август или септември т.г. ще приключи рехабилитацията и разширяването на пътя между Пловдив и Асеновград.

Без такса за преминаване на "Дунав мост" искат жителите на Русе

Без такса за преминаване на "Дунав мост" искат жителите на Русе

Петицията на русенци набира популярност в интернет

През месец май трябва да започне рехабилитация на трасето от пътя между Княжево и п.в. "Даскалово" на територията на област Перник. В момента Агенция "Пътна инфраструктура" съгласува с КАТ временната организация на движение. В участъка ще бъде изградена система за реверсивно движение. Светофарни уредби ще регулират движението според натовареността. За да не се затруднява допълнително трафика в района, ще се работи основно в тъмната част на денонощието, коментира регионалният министър.