Столичната община официално възложи да бъде разработена системата за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици, съобщават от администрацията. Нареждането е във връзка с подобряване качеството на въздуха в София.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН е избран за изпълнител на проекта.

От общината уточняват, че моделът на НИМХ ще позволява да се прави 48-часова прогноза. Чрез метеорологичен алгоритъм и статистически модел ще се изчисляват предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици за района на София.

Борят мръсния въздух в София с ограничения за колите и безплатен транспорт

Борят мръсния въздух в София с ограничения за колите и безплатен транспорт

Това са част от аварийните мерки

Зам.-кметът по екология Йоана Христова коментира, че проектът е изключително важен, защото ще помогне за взимането на своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в столицата.

Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, ще се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизира рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици, обясни Христова.

От общината уточняват още, че се очаква преди началото на следващия зимен сезон проектът да е напълно готов и да се използва ефективно.