Ръководството на Летище Пловдив обяви втората си дестинация в Европа, изпълнявана от нискотарифната компания „Райън Еър". Новата линия ще бъде до летище Жирона на 100 км. от Барселона и ще стартира на 27 март 2011г. Продажбата на билети стартира на 24 декември, а цената в едната посока е 55 лева.

Припомняме, че само преди два месеца, на 2 ноември, бе открита дестинацията до Летище Лондон Санстед.

Мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков, който присъстваше на тържеството е приел да стане рекламно лице за популяризиране на авиолинията до Испания.

В Барселона са регистрирани 12 500 българи и още 10 000 чакат регистрация. Официалната информация сочи, че в Испания работят 300 000 българи, за които ще бъде много изгодно да използват тази нова линия.

Летище Пловдив не е изоставено, тепърва ще се разработва. Обещавам, че ще кацна в Пловдив с първия полет от Жирона. Пожелавам на хората от родния ми град търпение, ако самолетите не винаги са пълни. Сигурен съм, че тази дестинация ще позволи в Пловдив да дойдат и много туристи, защото това е един исторически град", заяви Стоичков като изтъкна, че е приел идеята без каквито и да е финансови условия.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов пък разкри, че до края на годината общината ще внесе апортната си вноска към сдружение „Фонд за развитие на летище Пловдив" в размер на 182 хил. лева.

Областният управител Иван Тотев каза, че летище Пловдив има огромно стратегическо значение за икономическото развитие на региона.

Изпълнителният директор на летището Дойчин Ангелов разкри, че снощи са приети 9 полета, но към сутрешните часове пистите са били затворени поради падналата мъгла.