Няма постъпили сигнали за корупция в Областния обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията (ООСППК) - Търговище.

Това стана ясно на заседание, проведено днес под председателството на заместник областния управител на Област Търговище Недко Иванов.

Проведено е и анкетно проучване за мнението на гражданите по въпроса за корупцията в публичните институции, съобщиха от общината.

Масово анкетираните са отговорили, че не са им искани пари за предоставянето на определена административна услуга. От анкетираните 608 граждани са заявили, че пари или други облаги не са им искани, а при само 33 анкети отговорът е "да".

79% от гражданите са посочили, че служителите в тях нямат възможност за корупция. Едва 10% от анкетираните смятат, че възможност за корупционни практики имат само ръководителите на тези институции. 

Проучването е осъществено в периода април-декември 2016 г. сред 641 потребители на административни услуги в НАП, РЗИ, РДСП, Митническо бюро - Търговище и др.

Приети са отчета за дейността през 2016 г. и програмата за работа на съвета през 2017 г.

Три са основните приоритети, по които ще се работи: Изграждане на ефективна система от антикорупционни органи и звена; Противодействие на корупцията по високите етажи на властта; Създаване на среда на обществена нетърпимост към корупцията.