Нови 110 автобуса пристигат в София през септември месец тази година. Това обяви изпълнителният директор на столичния автотранспорт Слав Монов.

Новите автобуси се очакват да потеглят по столичните булеварди в края на месец септември, тъй като има технологичен срок от 20–30 дни, в който трябва да се оформят документите им.

Новите автобуси са с wi-fi, с климатик, с подвижна рампа за инвалидни и детски колички.

Шефът на столичния автотранспорт подчерта, че и в момента в над 100 автобуса гражданите могат да използват wi-fi.

Новите превозни средства струват 33 млн. лв. и са финансирани със заем от Европейската банка.

Това е една от най-ниските постигнати цени за България и Европа, подчерта Монов. Освен комфорта, който ще доставят на пътниците, автобусите са и екологични и отговарят на най-високия стандарт Евро-6.

Монов припомни, че миналия месец Столичният общински съвет е обявил нова програма за обновление на автобусния парк с нови 190 автобуса. Така след три години София се очаква да има само нови автобуси.

110-те автобуса, които ще тръгнат през септември, ще се движат по линиите 60, 64, 77, 309. Монов подчерта, че така ще се обхванат маршрути в централната градска част, така и в крайградската част.

След като тръгнат 110-те нови автобуса, тогава най-старите машини в столичния автотранспорт ще са от 1998 година. Впоследствие те също ще бъдат подменени с нови.

По този начин в София автобусите ще бъдат на възраст от 1 до 3 години, а около 30 автобуса ще са модел 2007 година.

За старите автобуси Монов заяви, че ще се опитат да ги продадат.