Нови 500 метра бонови заграждения за ограничаването на мазутния разлив от потъналия кораб край Созопол са поставени днес в морето. Направени са огледи от водолази и снимки с дрон.

До края на деня трябва да бъдат монтирани 1000 метра бонови заграждения, каза директорът на изпълнителна агенция "Морска администрация" кап. Живко Петров.

Търсят как да се източи горивото от потъналия край Созопол кораб

Търсят как да се източи горивото от потъналия край Созопол кораб

Дрон оглежда мястото на замърсяването и проверяват плажовете

След консултации с водолазите и фирмите ще се уточни кога точно ще започне акцията по източването на горивото - това ще бъде истинското техническо предизвикателство, по думите на Петров.

Няма ново замърсяване и няма нищо обезпокоително, категоричен бе той, като обясни, че има лек филм във водата, който не е опасен като замърсяване. Това са отблясъци на слънцето, а сериозни петна няма разпространени.

"Мопанг" изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

"Мопанг" изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Вземат се спешни мерки

Министър на транспорта Ивайло Московски, който направи оглед и днес на района, обясни, че два са фирмите, които могат да участват в процеса на източване на горивото от потъналия кораб, като преценката ще бъде оставена на специалистите да преценят чисто техническите и инженерните възможности.