Две нови огнища на бруцелоза бяха открити в Тополовградска и Свиленградска община В село Мрамор и село Левка са открити новите случаи на болестта.

Болна е 60-годишна жена от Харманли, съобщиха от РИОКОЗ-Хасково. За последните два месеца това е трети случай, а заразените с вируса на болестта вече са  30.

От утре започва вземане на кръвни проби от хората. От РИОКОЗ са притеснени, че не могат да ограничат разпространението на заразата.
Според експерти болестта може да се разпространи лесно в цялата страна, тъй като има нерегламентирана търговия с хранителни продукти, които не са претърпели топлинна обработка. Млечни продукти и сирена могат да разнесат заболяването в цяла Българиs.

Ветеринарно-медицинските власти потвърдиха, че болестта идва от Гърция. Кози и овце преминават в България на паша и така заразяват българските животни.

От НВМС ще изследват всички дребни преживни животни от общините по южната ни граница. В Харманли днес са взети нови 74 проби от населението.

Огнището на бруцелоза в Харманли беше открито преди месец. Малко след като специалисти унищожиха над 100 животни, стана ясно, че от изследваните 121 души 20 са заразени с болестта.