Нови стикери на български и английски език ще се появят из градския транспорт в София.

Те са разработени в съответствие със световните тенденции и ще информират пътниците за правата и задълженията им в градския транспорт на столицата. Освен това обаче и са направени по-раздвижено и ще "красят" атмосферата във возилата.

Те са разработени по поръчка от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) към неправителствената организация "Спаси София".

С безплатен градски транспорт борят мръсния въздух в София

С безплатен градски транспорт борят мръсния въздух в София

Ограничават автомобилите в натоварените часове и зони

Стикерите вече са готови и първи с тях ще бъдат оборудвани автобусите по линия №84, обслужваща летището, съобщиха от организацията.

Ще има изцяло нови стикери, с нови съобщения и информация. Но старите, които пътниците вече познават, ще са с нова изчистена визия, правеща ги лесно разбираеми за всички пътници, обясниха от "Спаси София".

Нов стикер например призовава пътниците да преминат навътре в превозното средство и да не се трупат около вратите, а друг - да не говорят с водача.

Лесно разпознаваеми стикери, пък ще показват по ясен начин приоритетните седалки за родители с деца, бременни и хора с намалена подвижност.

За всяко превозно средство е предвидено място и за подробна информация за пътниците: цената на различните превозни документи, глоби и нарушения.

Новата цена срина продажбите на билети за градския транспорт в София

Новата цена срина продажбите на билети за градския транспорт в София

Картите с бройка пътувания също не са толкова популярни вече

Включено е и обяснение как можем да се возим с домашен любимец и какъв е позволеният размер за багажа ни. Всичко това ще позволи на всеки пътник, независимо дали редовно или по-рядко ползва обществен превоз, дали е българин или чужденец, да се ориентира бързо и да е наясно с правата и задълженията си, обясниха от организацията.

От "Спаси София" са изработили и стикери, информиращи другите участници в движението, че трябва да дават предимство на градския транспорт. На задните части на автобусите, тролейбусите и трамваите ще бъдат поставени големи стикери, призоваващи шофьорите да спазват БУС лентите или да не навлизат в трамвайните трасета.

"Ако искаме София да е привлекателен град с европейска визия, тя трябва да говори разбираемо за всички", смятат от "Спаси София".