От Столичната община планират да въведат безплатен градски транспорт и ограничение на автомобилите в най-натоварените зони на София. Това е част от мерките за справяне с мръсния въздух в столицата, съобщиха от общината.

Кметът Йорданка Фандъкова написа във Facebook профила си, че ще бъде завишен контролът на техническите прегледи на колите и тези, които са без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите, директно ще бъдат спирани от движение.

„Върви, народе обгазени” и противогази по емблематични паметници в София

„Върви, народе обгазени” и противогази по емблематични паметници в София

Граждани плашат с протести, ако не се вземат мерки срещу мръсния въздух

Сред предложенията на Фандъкова са и въвеждането на безплатен градски транспорт и ограничения за движението на автомобили в най-натоварените зони на града. Това ще става при прогнозни данни за трайно превишаване на нормите на фините прахови частици.

От Столична община ще предложат и законодателна промяна, която да позволи поставянето на стикер, който да обозначава екологичния клас на всеки автомобил.

Ще бъде въведена и система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, което да позволи предприемането на навременни мерки.

Мръсният въздух владее Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник

Мръсният въздух владее Пловдив, Плевен, Пазарджик, София и Перник

Марлените маски не бива да се носят с часове, препоръчват лекари

Ще бъдат изградени и зарядни станции на територията на София, където екоавтомобилите ще могат да се зареждат.

"Програмата, която разработваме заедно с експерти от БАН, Техническия университет и ХТМУ, включва и зелените политики, по които работим в последните години и продължаваме. В това число строителството на третия лъч на метрото, с който очакваме да спестяваме до 90 хил. т. годишно вредните емисии", написа Фандъкова в социалната мрежа.