Четири нови случая на телефонни измами са регистрирани в РПУ- Златоград през декември, съобщиха от пресцентъра на ОДП- Смолян, цитирани от Plovdiv24.com.

Измамените жители на Златоград и Неделино са подведени да платят от 1000 до 2000 лв. след обаждане от мним приятел от чужбина. Според полицията това е нова вариация на обичайната през последната година схема за измами по телефона.

При новите случаи измаменият е известен, че му е изпратен колет от чужбина от негов приятел, а самото телефонно обаждане е от името на изпращача. Условието за получаване на колета е да се плати съответната сума.

Единият от измамените спазил стриктно напътствията, срещнал се в Пловдив с изпълняващ куриерските функции непознат мъж и платил 1000 лв. за пратката. Доставчикът обяснил, че не трябва пакетът да се отваря веднага, защото е внесен нелегално през границата и е възможно някой да наблюдава предаването.

Заплатилият за колета открил по-късно в него късчета хартия и бутилки с вода. Подобна схема е използвана и при останалите три случая.