От 1 декември гражданите ще могат да следят в реално време чистотата на въздуха в София дори и чрез мобилните си телефони. Информацията съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при монтирането на първата от 22 станции за измерване на замърсяванията във въздуха.

Целият бюджет на проекта е 1,417 млн. евро за пет парньора. След 1 декември онлайн могат да се следят данните от тези 22 станции, уточни тя.

Замърсяването на въздуха вероятно уврежда всеки орган в тялото

Замърсяването на въздуха вероятно уврежда всеки орган в тялото

Дори почти всяка клетка

Ако една станция хване всички 20 параметри и се знае скоростта на вятъра, може да се види от къде идва или на къде отива замърсяването, заяви Венелин Гърбов, който е представител на фирмата - разработчик на сензорите. 

Първата система на столичната община за измерване качеството на въздуха бе монтирана до наличната станция за измерване на качеството на въздуха, за да могат да се сверят данните. Агенцията има общо 5 станции на територията на столичната община и всеки може да следи онлайн резултатите от измерването на тези 5 станции. 

Столичани сигнализират ЕК за системно замърсяване на Панчаревското езеро

Столичани сигнализират ЕК за системно замърсяване на Панчаревското езеро

Те негодуват, че проблемът е от над 10 години

Директорът на Дирекция "Климат, енергия и въздух", създадена през 2017 г. в общината Теодора Полимерова посочи, че основните замърсители в столицата са транспортът и битовото отопление.

Очаква се да бъдат подменени 50 000 стари печки в следващите три години по две програми

Според Полимерова има намаляване на фините прахови частици. "2018 г. спрямо 2017 г. броят на дните с превишения на фини прахови частици намаляват с 17%. За 2019 г. спрямо 2017 г. намаляват близо с 45% броя на дните с превишения", каза шефката на екодирекцията в столична община.

"Проектът е финансиран изцяло с европейски пари по програмата "Балкани Средиземно море". Той е насочен към целия регион, партньори по проекта са градове от региона - Солун, Никозия, Тирана, Скопие. Работим заедно с партньорите. Бюджетът на София е 500 000 евро - за анализи и закупуване на монтиране на станции след това и за модел, който да помогне да предприемем мерки", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Министерството ни предлага да следим качеството на въздуха онлайн

Министерството ни предлага да следим качеството на въздуха онлайн

Онлайн системата може да бъде открита на страницата на Изпълнителна агенция по околна среда

Една от важните задачи е програмата от над 100 мерки за подобряване на качеството на въздуха е по-добра информираност на гражданите, каза Фандъкова. По думите й има и системата за прогноза, която се надгражда. Единственият замърсител са фините прахови частици, увери Фандъкова. Новите мониторингови станции ще измерват и ФПЧ 10 и ФПЧ 2,5.

Станцията е изцяло българска разработка. Всички нейни компоненти са изцяло от световни признати водещи фирми - от кутията до вътрешните захранващи модули. Тя е проектирана да работи само на възобновяем източник, в случая - соларен панел, ветрогенератор. Има и захранване от електрическата мрежа, но то се включва аварийно, само ако няма алтернативно захранване. Сензорите имат активни защитни обвивки, увери Гърбов.

"Сензорите са сдвоени - имаме сензори, които мерят много фини концентрации и Сензорите, които мерят концентрацията на газовете са електрохимични, докато колегите използват подобни познати и приети методи като референтни", каза представителят на фирмата.

Той обясни, че за да се докаже, че тези нови методи дават точната информация, е необходимо провеждане на т.нар. процедура за еквивалентност - продължително време новите и старите станции да работят заедно една до друга. Нужно е да се сравняват данните, за да се види има ли разлики, какви са разликите, те приемливи ли са - това е европейска процедура.

Тези сензори се ползват и в подземните паркинги в големите търговски обекти - заради колите да могат да вземат мерки и включват и вентилатори. Този тип сензори се ползват повече от 10 г.

"В момента мерим четири газови концентрации - въглероден окис, серен диоксид, азотен диоксид и озон, фини прахови частици също, както и метео данни - налягане, влажност, температура, тъй като пряко се ползват за измерване на концентрацията", каза Гърбов.

Предвиждаме да добавим и методите за слънцегреене - слънчева радиация, тъй като тя е изключително важна за измерване на газовите концентрации, както и за посока и скорост на вятъра, допълни Гърбов.