Замърсяването на въздуха може би уврежда всеки орган и почти всяка клетка в човешкото тяло. Това показва всеобхватен нов глобален преглед.

Изследванията показват увреждания от главата до петите, от сърдечни и белодробни заболявания до диабет и деменция, както и от чернодробни проблеми и рак на пикочния мехур до крехки кости и увредена кожа. Плодовитостта, ембрионите и децата също са засегнати от токсичния въздух.

Системните увреждания са резултат от замърсители, причиняващи възпаление, което след това се разпростира в тялото и ултрафините прахови частици се пренасят из тялото чрез кръвообращението.

Токсичният въздух ще скъси живота на децата с 20 месеца

Токсичният въздух ще скъси живота на децата с 20 месеца

В Южна Азия децата могат да очакват съкращаване на живота си с 30 месеца, а в Субсахарска Африка - с 24 месеца

Замърсяването на въздуха е "извънредна ситуация за общественото здраве", според Световната здравна организация (СЗО), като повече от 90% от световното население понася токсичен въздух на открито. Новият анализ показва, че 8,8 млн. ранни смъртни случая всяка година - двойно повече от по-ранните оценки - правят замърсяването на въздуха по-голям убиец от тютюнопушенето.

Но влиянието на различните замърсители върху много заболявания остава да бъде установено, като се предполага, че добре познатите увреждания на сърцето и белите дробове са само "върха на айсберга".

"Замърсяването на въздуха може да уврежда остро, както и хронично, потенциално засягайки всеки орган в тялото", заключават учените от Форума на международните респираторни дружества в изследването, публикувано в сп. Chest, допълвайки: "Ултрафините прахови частици преминават през белите дробове, лесно се улавят от клетките и се пренасят чрез кръвообращението, за да достигнат практически до всички клетки в тялото."

МОСВ се хвали с по-чист въздух, ЕК ни поставя на дъното

МОСВ се хвали с по-чист въздух, ЕК ни поставя на дъното

България е постигнала известен напредък с приемане на закони, но без резултати

Проф. Дийн Шрауфнагел от Университета на Илинойс в Чикаго, който е водещият учен на прегледа, изтъква: "Не бих се изненадал, ако почти всеки орган е засегнат. Ако нещо липсва (от прегледа), това вероятно е, защото все още няма изследване."

Прегледът представлява "много категорична наука", посочва д-р Мария Нейра, която е директор в СЗО по въпросите на общественото и екологичното здраве: "Той добавя към много сериозните доказателства, които вече имаме. Налице са повече от 70 000 научни статии, които показват, че замърсяването на въздуха влияе на нашето здраве."

Тя каза, че очаква дори повече въздействия на замърсяването на въздуха да бъдат разкрити от бъдещи изследвания: "Проблеми като болестта на Паркинсон или аутизма, за които има някои доказателства, но може би не много силни връзки, тези доказателства идват сега."

Мръсният въздух убива 800 хил. души годишно в Европа

Мръсният въздух убива 800 хил. души годишно в Европа

Двойно повече от предишните оценки