Броят на преждевременните смъртни случаи, причинени от замърсяването на въздуха, са двойно повече от предишни оценки. Това показва ново проучване, което означава, че токсичният въздух убива повече хора отколкото тютюнопушенето, съобщава в. "Гардиън".

Учените са използвали нови данни, за да изчислят, че близо 800 000 души умират преждевременно всяка година в Европа заради мръсен въздух, и че всеки живот е съкратен средно с повече от две години. Щетите за здравето, причинени от замърсяването на въздуха в Европа, са по-големи от средните за света. Нейното гъсто население и лошият въздух водят до излагане на хората, което е сред най-високите в света.

Новото изследване, публикувано в сп. European Heart Journal, показва, че въпреки че замърсяването на въздуха удря първо белите дробове, неговото въздействие чрез кръвообращението върху сърдечните заболявания и инсулти е причина за два пъти повече смъртни случаи от респираторните заболявания.

Само Естония от 15 държави спазва стандартите за качество на въздуха

Само Естония от 15 държави спазва стандартите за качество на въздуха

Мръсният въздух в България е заради социално-икономически характер

Анализът се основава на проучване, публикувано през септември и потвърждава изчислението за 8,8 млн. преждевременни смъртни случаи годишно от замърсяването на въздуха на открито по света, двойно повече от предишните оценки.

"За да поставим това в перспектива, това означава, замърсяването на въздуха причинява повече допълнителни смъртни случаи годишно в сравнение с тютюнопушенето", подчертава проф. Томас Мюнцел от Университетския медицински център Майнц в Германия и един от учените, които са направили проучването, като допълва: "Тютюнопушенето може да се избегне, но замърсяването на въздуха не."

Проф. Жос Леливелд от Института "Макс Планк" за химия в Майнц и също част от научния екип, коментира: "Тъй като повечето замърсители на въздуха идват от изгарянето на изкопаеми горива, трябва спешно да преминем към други източници на енергия. Когато използваме чиста, възобновяема енергия, ние не само изпълняваме Парижкото споразумение за смекчаване на последиците от климатичните промени, но също така можем да намалим смъртността, свързана със замърсяването на въздуха с до 55 на сто."

22 сензора следят за качеството на софийския въздух до края на 2019 г.

22 сензора следят за качеството на софийския въздух до края на 2019 г.

Те ще бъдат поставени на специално подбрани локации

Новото изследване съчетава три вида данни: излагане на замърсен въздух, гъстота на населението и възраст, както и въздействията на токсичния въздух върху здравето. То е изчислило много по-голям брой преждевременни смъртни случаи, тъй като понастоящем има по-добри данни за масовото въздействие на замърсяването на въздуха.

По-рано имаше малко данни за ефекта от високите равнища на замърсяване на въздуха и вместо това бяха използвани непреки проучвания за тютюнопушенето, което доведе до подценяване на смъртните случаи. Сега има повече от 40 големи проучвания, включително важно изследване от Китай. Изследванията също така обхващат по-широк спектър от въздействия върху здравето, включително диабет и високо кръвно налягане, което също така увеличава очаквания брой смъртни случаи.

Над 8 000 души умират годишно в България от мръсния въздух

Над 8 000 души умират годишно в България от мръсния въздух

Почти 15 000 души годишно в България умират вследствие замърсяването на въздуха

Оценките на преждевременните смъртни случаи варират значително между отделните държави. В Германия е имало 154 преждевременни смъртни случая на 100 000 души, като средното скъсяване на живота е 2,4 години. В Обединеното кралство е имало 98 смъртни случая на 100 000 души и намаляване на продължителността на живота с 1,5 години. Според Леливелд по-ниският брой смъртни случаи на Обединеното кралство може да се дължи на факта, че атлантическите ветрове спомагат за разсейване на замърсяването.

Ню Делхи е столицата с най-мръсен въздух в света през 2018 г.

Ню Делхи е столицата с най-мръсен въздух в света през 2018 г.

Индийската столица е следвана от столицата на Бангладеш Дака и столицата на Афганистан Кабул