Множество нарушения се регистрират на новоремонтирано кръстовище във Враца. Оказва се, че пътят обърква шофьорите, съобщи bTV.

Само до преди няколко месеца кръстовището все още го няма. На негово място е черен път, който излиза на основна улица. Тя е двупосочна и често използвана. Води право към сградата на "Пътна полиция" и квартал "Дъбника".

След като асфалтират, от управата на Враца превръщат мястото в "Т-образно" кръстовище. Забраняват движението в по-натоварената посока с маркировка и на практика левият завой е забранен отвсякъде.

Новата организация принуждавала шофьорите да минават върху маркировката и в насрещното. За да спестят риска от челен удар, някои предпочитат ляв завой от изхода за надясно. А полицаите също се превръщат в нарушители. Правят и някои компромиси за шофьорите. Въпреки че патрулът на полицията е само на стотина метра от въпросното кръстовище, те не санкционират водачите и явно им влизат в положението.

Според пътните експерти мястото е опасно. "Явно, който го е проектирал, не е бил голям почитател на левите завои, защото те отвсякъде са забранени. Имаме много сериозен дефицит от слагане на пътни знаци. Този знак ви казва, че сте с предимство, но не ви забранява да направите ляв завой. Това е грешка в организацията на движението", обяснява Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики. Ако направим ляв завой, влизаме в насрещното и "на практика това е предпоставка за ПТП. Аз се учудвам, защо не са направили едно по-прагматично решение - да кажем кръгово кръстовище, което ще работи много повече", допълва Русинова. Засега обаче кръстовището остава в този вид.

"Това е законово изпълненото кръстовище по действащия регулационен план на град Враца, приет през 2011 г.", заявява заместник-кметът на града инж. Цветан Стоичков.

"Общинска администрация е предприела действия за промяна на организацията на движение, но то е свързано със законови промени, които трябва да бъдат взети на общинско ниво", пояснява Стоичков, който допълва, че ще бъде взето най-доброто възможно решение за шофьорите. Пътят все още е в строеж, не е в регулация, затова няма да струва пари на данъкоплатците, заяви заместник-кметът на Враца.