Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Данните от проведеното изследване на крайбрежните води от бреговите пунктове - на 26 юни и от морските пунктове - на 27 юни, не показват потенциално замърсяване на морската околна среда.

Измерените стойности във всички шест пункта са под максимално допустимите концентрации и средногодишните стойности. 

Осигурява се редовно наблюдение състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Сигнали за умряла риба в Черно море вдигнаха на крак екоинспекцията във Варна

Сигнали за умряла риба в Черно море вдигнаха на крак екоинспекцията във Варна

Установено е струпване на мъртви риби от видовете попче, морска мишка, малки пясъчни рачета

Припомняме, че на 28 юни  РИОСВ- Варна извърши незабавна проверка след получени няколко сигнала за умряла риба по брега и в морската вода района на местността "Иканталъка", между Каварна и Балчик.

Проверката беше съвместна и включваше представители на Басейнова дирекция "Черноморски район" и Регионалната лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда във Варна.

Извършен е обход по протежението на плаж "Иканталъка II", включително на плажа при къмпинг "Св. Георги" и плаж "Херос", в землището на село Топола. Установено е струпване на мъртви риби от видовете попче, морска мишка, малки пясъчни рачета и други. Същите са с размери около 3 - 4 см. Във водата обаче се наблюдава както умряла, така и жива риба.

РИОСВ-Варна не е установила брегови източници на замърсяване или опалесценция по повърхността на морската вода, която е бистра с наличие на водорасли без неприятен мирис.

По заявка на Басейнова дирекция "Черноморски район" са взети водни проби от два пункта - плаж "Иканталъка II" при къмпинг "Св. Георги" и от плаж Тузлата. Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на анализите на водните проби.

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

МОСВ следи ситуацията

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg, а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД "Черноморски район" - гр. Варна: 0886 406 816.

Електронен адрес: press@moew.government.bg