Няма язовири в критично състояние въпреки силните валежи от дъжд и снеготопенето. Това заяви зам.-председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов пред bTV.

Той обясни, че ситуацията в цялата страна е спокойна. В края на януари и началото на февруари в Южна и Източна България падаха много интензивни валежи, но след този период ние работихме, за да гарантираме спокойствието на гражданите, посочи ген. Войнов.

Извършва се контрол на нивото на водата на язовирите и се създават резерви от обеми, за да не се стига до преливане, обясни той.

По данни на ген. Войнов в каскада "Арда", язовир "Кърджали", "Тополовград" и "Студен кладенец" обемът е запълнен малко под 75%, т.е. има свободен обем, който може да гарантира безопасност при по-интензивни валежи.

Заради очакваното снеготопене през април се поддържала и непрекъсната връзка със собствениците на язовири и с областните управители.

Предстои приемането на Наредба за техническа експлоатация на язовирите, с която ще бъдат създадени Комисии в областните управи за категоризация на язовирите, посочи още ген. Войнов.