Осигурено е допълнително заплащане на работещите в COVID-сектора от бюджета на Комплексния онкологичен център Шумен, но до момента не са получени обещаните от министерството бонуси за медиците от първа линия, които лекуват пациенти с коронавирус. Не са достатъчни и доставките от медикамента "Ремдесивир", който се използва за лечение на COVID-19".

Това заяви управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов пред БНР.

50 пациенти са преминали през ковид сектора на Комплексния онкологичен център в Шумен от разкриването му на 28 октомври до днес.

Други 17 души в момента се лекуват в Отделението по палиативни грижи, което преди 45 дни бе спешно преобразувано в сектор на лечение за болни с коронавирусна инфекция.

"При изписване на пациент, леглото се заема до часове, а коорднирането се прави в Спешното приемно отделение на МБАЛ Шумен", поясни началникът на ковид сектора при КОЦ-Шумен д-р Николай Бъчваров. Лечението в болнични условия продължава от 12 до 20 дни, каза д-р Бъчваров.

Той предупреди, че при някои пациенти се налага до 2-3 месеца долекуване в домашни условия, като те продължават да се наблюдават чрез контролни прегледи.

Той е командирован от Отделението по гастроентерология при КОЦ и като единствен специалист по вътрешни болести в момента основно се грижи за пациентите в ковид сектора към Онкологичния център, защото има опит с белодробни заболявания.

Хирург, гинеколог и специализант от Отделението по химиотерапия поемат следобедните, нощните и съботно-неделните дежурства. Други трима лекари- специалисти от КОЦ са се ангажирали да помогнат в ковид сектора по коледно-новогодишните празници.

В ковид сектора работят също 12 медицински сестри и 8 санитари, от които само една сестра е доброволец - от детска ясла, а останалите са от отделенията в Комплексния онкологичен център.

"Спазваме стриктно мерките за дезинфекция и използваме защитни облекла и до момента нямаме заразени медици от ковид сектора", каза д-р Бъчваров.