Обезвредиха морска мина, заседнала на 100 м от дискотека "Антураж" в Обзор, съобщиха от ВМС.

Интересната находка е открита от водолаз на 2 май на южния плаж на град Обзор, община Несебър, Бургаска област. Мината е била на 100 метра от брега и на 2.5 метра дълбочина.

На следващия ден към 09:00 ч. е изпратено специалното формирование. Това е станало след получен факс в 18:30 часа на 02 май 2017 г. от областния управител на Бургаска област, положителна резолюция на началника на отбраната ген. Андрей Боцев и заповед на командира на ВМС контраадмирал Митко Петев.

То е за оказване на помощ при бедствия за разузнаване, обозначаване, извличане, транспортиране и унищожаване на открити невзривени боеприпаси от Пункт за базиране Варна.

Ръководител на групата е капитан ІІІ ранг Боян Добрев и взривчик главен старшина Георги Георгиев. Медицинското осигуряване е на главен старшина Юри Пискулийски. Разузнаването е извършено от старши лейтенант Деян Стефанов, главен старшина Ангел Стоянов и матрос Андрей Мутафов.

Мината е била с диаметър 0.80-0.85 м и наполовина заровена в дъното. На 03 май в 14.10 ч. мината е унищожена на място. Районът е бил отцепен и са спазени мерките на безопасност. В 14.30 ч. е направен водолазен оглед и останките от подривената мина са извлечени на брега.