Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова настоява Асоциация по ВиК и активите, които са публична държавна собственост, да преминат към МРРБ.

Нейкова обяснява, че областните администрации никога не са имали и нямат и в момента експерти и специалисти от ВиК сектора. Това означава, че те дори не могат да следят състоянието на инфраструктурата и да предлагат мерки за тяхното опазване, защита и стопанисване. Също така не могат да поемат разходите по изпълнението на тези функции и мерки.

Разнобой между МРРБ и КЕВР как да спасят ВиК сектора от фалит

Разнобой между МРРБ и КЕВР как да спасят ВиК сектора от фалит

Водните дружества са задлъжнели с над 18 млн. лева заради скъпия ток

Според областния управител това може да стане при правомощия от страна на министъра на регионалното развитие и благоустройството, който е и принципал на ВиК оператора. Като такъв той сключва договорите за възлагане и контрол на управлението на търговските дружества - ВиК оператори. По тази причина за МРРБ, което осъществява държавната политика във ВиК сектора, са налице всички механизми за въздействие, включително и чрез наличната експертиза в дирекция "ВиК" в МРРБ, пише в мотивите на предложението.

Като пример са дава протеклата реформа във ВиК сектора в Бургас, където е създадена Асоциация, в която участват държавата и всички общини. Това обаче създава на областните администрации неясноти и затруднения, въпреки че са реално председатели на асоциациите - "на областните управители нормативно са вменени редица функционални задължения, за изпълнението на които липсва експертно, административно, техническо и финансово обезпечаване". В рамките на настоящата експертна и щатна численост, както и бюджет, Областна администрация Бургас не е в състояние да стопанисва ефективно ВиК активите - публична държавна собственост.

По-добре частно управление на ВиК сектора според Георги Харизанов

По-добре частно управление на ВиК сектора според Георги Харизанов

Той е силно скептичен към държавните структури

Налице са сериозни проблеми, свързани и с отчитането, и приемането от Областна администрация Бургас на инвестиции - държавна собственост, извършени от оператора "Водоснабдяване и канализация" ЕАД.

Проф. Нейкова предлага да се регламентират ясно правомощията и отговорностите на държавните органи по контрола, планирането и управлението на публичните ВиК системи в страната, които, според нея, трябва да се обвържат с механизмите и лостовете за въздействие. Това включва и контрола върху изпълнението на договорните задължения от ВиК оператора съгласно договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги.

ВиК дружества с 85% загуби, има риск да загубим 800 млн. евро от ЕК

ВиК дружества с 85% загуби, има риск да загубим 800 млн. евро от ЕК

Част от дружествата прахосват над 85% от водата, а плащат ток

Предложението си Мария Нейкова е внесла за разглеждане в МРРБ.