Холдингът на ВиК дружествата има логични причини, за да бъде създаден, но аз не съм прекален оптимист, когато говорим за държавни структури. Това заяви пред БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика относно идеята на правителството.

Той смята, че е по-добре управлението на ВиК сектора да бъде частно. Според него това, че държавните дружества ще имат обща шапка, не пречи да има отделни концесионирани ВиК системи.

По думи на Харизанов екшън планът за решаване на водната кризата в Перник вече е задвижен. Имало обаче още работа за вършене. Той посочи, че не са много нещата, които могат да бъдат направени в кратки срокове. Според него липсата на валежи е важен фактор за нивото на водата в язовир "Студена".

"Възраждане" се тревожат от приватизация след ВиК холдинга

"Възраждане" се тревожат от приватизация след ВиК холдинга

От "Възраждане" са убедени, че компанията е била част от плановете на правителството

Харизанов бе категоричен, че всички по веригата под бившия екоминистър Нено Димов - до човека във ВиК-Перник, който е изготвял исканията за водните количества във ВиК-Перник, са виновни за кризата с липсата на вода. По тази причина той недоумява защо само върхът на пирамидата - Димов - е посочен като единствен виновник.

Харизанов посочи, че МРРБ е принципал на ВиК дружествата и носи отговорност за състоянието на водния сектор.

Относно кризата, свързана с лотариите, той заяви, че ако държавата е искала Васил Божков да плаща на хазната по по-висока ставка, трябвало да му каже: "Въпросът не е в това каква е ставката, а дали ще бъдат забранени частните лотарии".

По негови думи държавното тото е на загуба. Харизанов отново подчерта, че е силно скептичен по отношение на държавните активности в бизнеса.

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Подобна е централизацията с БЕХ и БДЖ - черна яма, в която потъват още и още пари