В рамките само на един месец се оказа, че не е проблем тромавият механизъм на държавата да се задвижи, за да се направи цялата процедура и да се създаде ВиК холдинг с огромния бюджет от 1 млрд. лева. Това заяви на пресконференция в БТА председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Според него е невъзможно такава сума да бъде извадена, ако предварително не е планирана по някакъв начин.

Костадинов даде пример с покупката на американските изтребители Ф-16, които струваха на България 2 млрд. и 200 млн. лева. Той подчерта, че за да осигури необходимите средства, правителството е било принудено да актуализира бюджета. В случая с новия държавен ВиК холдинг обаче подобна актуализация не се е наложила.

Очевидно в плановете на правителството тази холдингова компания вече е присъствала, заключи Костадинов.

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Нов държавен холдинг събира всички ВиК

Ще се управлява от 8 директори

По негови думи това е притеснително, тъй като когато нещо се окрупнява, то се прави с една единствена цел - да се продаде после.

Според него фактът, че държавата учредява български ВиК холдинг подсказва, че следващите действия ще са приватизация.

Очевидно след приватизацията на енергийната мрежа на държавата предстои и приватизиране на водопреносната мрежа, обобщи той. Костадинов бе категоричен, че отдаването на водоизточниците ни на концесия на чужда фирма би означавало заробване на народа.

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Манолова: ВиК холдингът е мегасхема за източване на пари

Подобна е централизацията с БЕХ и БДЖ - черна яма, в която потъват още и още пари

Той посочи, че от "Възраждане" са категорично против, поради което са поискали среща с регионалния министър Петя Аврамова за да разберат кой е отговорен за водната криза, какво наказание ще понесе и какви решения ще бъдат предложени. Отговор обаче така и не са получили. След това от партията са се опитали да получат отговори на място в МРРБ, където обаче не просто не са били приети, но дори са ги изгонили с полиция и жандармерия.

По тази причина от "Възраждане" организират протест на 27 януари пред МРРБ с искане на оставката на Петя Аврамова заради "безхаберието, арогантното й поведение и неприкрития й цинизъм". Те ще настояват и за оставката на цялото правителство.

"Политиката на Борисов не е низ от грешки - не, няма как да си толкова тъп, това е целенасочена и методично провеждана политика за унищожение на народа", заключи Костадинов.

12 млрд.лв. нужни за ВиК сектора, пресметна евродепутатът Искра Михайлова

12 млрд.лв. нужни за ВиК сектора, пресметна евродепутатът Искра Михайлова

Вотът на недоверие трябва да разшири отговорните