Националният институт за недвижимо културно наследство иска близо 30% от центъра на Пловдив да е със статут на "паметник на културата" и там да бъде ограничена всякаква инвестиционна дейност, съобщава bTV.

Причината е унищожаването на тютюневите складове в града.

В района обаче има и жилищни квартали, в които повечето сгради не са паметници на културата. Техните собственици са притеснени от идеята квартали в широкия център да влязат в защитена зона.

Сред предложените места се оказват част от малцинствен квартал и множество жилищни кооперации. В случай че получат статут, при всеки ремонт, преустройство или смяна на покриви живеещите в района ще трябва да искат разрешение от Националния институт за опазване на културата.

Пламна един от бившите тютюневи складове в Пловдив

Пламна един от бившите тютюневи складове в Пловдив

Запалило се е подземно помещение

Кметът на район "Централен" в града смята, че администрацията няма капацитет да обслужва толкова мащабен урбанизиран защитен район

Според него ясно трябва да се разграничат видовете сгради - тези, които действително имат характер на паметник на културата, и тези, които не притежават такива характеристики.

Той е категоричен, че идеята не трябва да се приема, тъй като НИНКН предлагат да наложат пълен мораториум на всички строителни дейности.

До момента предложението не е прието от експертния съвет към Министерството на културата, но все още се обсъждат варианти.

От Института за културно наследство пък твърдят, че са останали неразбрани, тъй като целта им била да дадат инструмент, с който пловдивчани да опазят наследствотото на града, за да не се повтори историята с тютюневите складове.

Минеков решен да спасява Тютюневите складове в Пловдив

Минеков решен да спасява Тютюневите складове в Пловдив

Спешно пристигна след съобщения за незаконно събаряне