Няма да се допусне събарянето на тютюневия склад в Пловдив. Това обеща служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, цитиран от БНР.

По думите на министъра, тютюневите складове са част не само от историята на града, а и на страната.

Това е част от историята на града. Бранете си града и историята! Не трябва да се допуска това, не трябва да се остави така, а да се изпълнят всички предписания! Това е не само беда за архитектурата и историята на Пловдив, а и желание за удар върху служебното правителство", заяви министърът.

Той заяви още, че е получил заплаха от пловдивските медии, но отказа да съобщи съдържанието ѝ.

Събарят незаконно втори от опожарените Тютюневи складове в Пловдив

Събарят незаконно втори от опожарените Тютюневи складове в Пловдив

Велислав Минеков пътува спешно натам

Припомняме, че той пристигна в четвъртък спешно в Тютюневия град, след като арх. Петкана Бакалова оповести в социалните мрежи, че незаконно се събаря складът на ул. "Г. М. Димитров" и "Езкарх Йосиф", който е групов паметник на културата.

Заедно с министър Минеков пристигнаха шефът на Националния институт за недвижимо културно наследство Петър Петров, областният управител Ангел Стоев и шефът на полицията в града Димитър Балев.

Петров съобщи, че процедурата е започнала миналия октомври за Тютюневия град. Преди две седмици са оповестили собствениците и общината, че за 12 сгради на тази територия има заключителна оценка да им се даде статут на паметници на културата. От 2017-та година всички тези сгради са имали фишове за даване на статут на паметници на културата за тази територия, но наредбата е променена, а процедурата - спряна.

Вчера е бил даден такъв статут на тютюневия склад на бул. "Христо Ботев" 51 и 53. Минеков отиде да провери какво се случва и там, като на място видя как се събаря и тази сграда.

Единственото, което ни остава е да се обърнем към съда. Законовите правомощия ще дойдат след окончателното разпореждане с мое решение. Дотогава нищо няма да остане., каза Минеков.  Тук има опит за изпреварване на решенията, тъй като са били запознати, че това ще се случи следващите няколко дни. Естествено утре аз ще подпиша становище с което безобразията ще бъдат спрени окончателно. Нищо не е въстояние да ме откаже, отбеляза още той.

Представители на Община Пловдив не са дошли на мястото и не са отговорили на телефонните обаждания.

И съдът задължи собствениците на Тютюневите складове да ги укрепят

И съдът задължи собствениците на Тютюневите складове да ги укрепят

ВАС отхвърли жалбата на собствениците срещу кмета на Пловдив

Това е втори случай на събаряне на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на сградата на ул. "Христо Ботев" 51 предизвика протести, както и взаимни обвинения между община Пловдив и НИНКН.

На 20 август 2016 г. пламнаха Тютюневите складове в Пловдив. Огънят обхвана четири от сградите. След пожара бе арестуван бездомникът Любомир Данчев, който бе осъден на 4 години затвор за палежа на Тютюневите складове в Пловдив. Според неговия адвокат Стефан Левашки няма как от лошо загасена цигара да се случи това (мащабен пожар). Година след първия пожар в складовете имаше и втори пожар. Въпреки това Данчев влезе в затвора.

На 4 февруари 2022 г. съдът окончателно оправда собствениците на фирмата, притежаваща тютюневия склад "Ориент Табако", Георги Бранеков и Александър Николич, които след пожара започнаха разрушаване на складовете - още през 2016 г. Целта им бе да бъде изградена нова сграда с хотелска част. През 2018 г. строежите бяха спрени с жива верига.

Съдът потвърди 4 години затвор за мъжа, обвинен за пожара в Тютюневите складове

Съдът потвърди 4 години затвор за мъжа, обвинен за пожара в Тютюневите складове

Решението е окончателно