Собствениците на тютюневите складове в Стария Пловдив са длъжни да извършат укрепителни дейности и заповедта на кмета на община Пловдив от 2016 г. е законосъобразна. Това е решението на тричленен състав на Върховния административен съд по административно дело № 13219/20180, а решението е окончателното и е в потвърждение на долната инстанция.

Пламнаха тютюневите складове в Пловдив
Обновена

Пламнаха тютюневите складове в Пловдив

7 пожарни гасят огъня, той се разраства

Касационното дело във ВАС беше образувано по жалба на собственика на тютюневите складове Р.И.П.А. ООД, който обжалва заповедта на кмета, с която собствениците са задължени да извършат укрепителни дейности на пострадалите при пожар сгради.

Върховните магистрати приемат, че сградите представляват архитектурно - строителна културна ценност и са както индивидуален паметник на културата, така и са част от групов архитектурно - строителен паметник на културата в Стария Пловдив.

Съгласно разпоредбите на Закона за културното наследство постановеният режим на опазване е задължителен за всички физически и юридически лица. Установените по делото факти пораждат правомощието на общината да издаде процесната заповед, с която да задължи собствениците на сградата - недвижима културна ценност за тяхна сметка да извършат в определен срок необходимите консервационни, реставрационни и ремонтни дейности по проектна документация, съгласувана по реда на чл. 84, ал. 1 и 2 от Закона за културното наследство.

Укрепват опожарения тютюнев склад в Пловдив

Укрепват опожарения тютюнев склад в Пловдив

Общината е издала необходимите документи

Заповедта на кмета на Община Пловдив е законосъобразна, а подадената срещу нея жалба неоснователна и недоказана, пише още в решението на ВАС.

Припомняме, складът на "Ориент Табако" беше почти напълно сринат през месец март 2016 година, което предизвика недоволството на местните, които с жива верига спряха доразрушаването на паметника на културата.

Преди това "Орта мезар" - Еврейската баня изгоря на 19 февруари, а през август месец пожар лумна и в един от складовете в т.нар. Тютюнев град в Пловдив. За инцидента бе обвинен един бездомен човек, ползвал склада за нощуване. 

Съдът не призна тютюневия склад на "Одрин" 8 за паметник на културата

Съдът не призна тютюневия склад на "Одрин" 8 за паметник на културата

Бизнесмените, които го разрушиха, бяха оправдани