Шест години след пожара в Тютюневите складове в Пловдив започна незаконното събаряне на втора от изгорелите сгради - на ул. "Г. М. Димитров" и "Екзарх Йосиф", която е част от групов паметник на културата.

Според арх. Петкана Бакалова, която е една от защитничките на Тютюневия град, събарянето е незаконно. Тя лично се качи на багера, за да спре разрушаването на склада.

Към града спешно отпътува и служебният министър на културата Велислав Минеков.

4 години затвор за бездомника, подпалил Тютюневите складове
Обновена

4 години затвор за бездомника, подпалил Тютюневите складове

Мъжът трябва да заплати и 8000 лева глоба

Складът е деклариран групов паметник на културата и като такъв е под защита на Закона за културното наследство. Събарянето му може да стане само след съгласуване с Министерството на културата, каквото не е имало. Това е указано в Закона за устройство на територията.

"Кметът абсолютно неправомерно си е позволил да одобри план за безопасност и здраве и план за управление на строителните отпадъци, поне това твърдят хората, че имат. Това е вид строителство и трябва да имат информационна табела, а нямат такава", заяви архитект Бакалова пред БНР. 

И съдът задължи собствениците на Тютюневите складове да ги укрепят

И съдът задължи собствениците на Тютюневите складове да ги укрепят

ВАС отхвърли жалбата на собствениците срещу кмета на Пловдив

Днешното събаряне на опожарения тютюнев склад е започнало с фасадата на склада откъм двора.

По случая не бе информиран кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Той заяви, че ще провери на място случая с тютюневия склад.

Директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров е получил сигнала за рушенето на изгорелия тютюнев склад след като багерът е бил на място.

"Той (складът) е част от групов паметник на културата "Филипопол - Тримонциум - Пловдив" и всяка намеса в тази зона трябва се съобразява с многопластовата историческа среда. Събарянето противоречи на правилата", заяви директорът на НИНКН Петър Петров.

Въпреки това охранителите вече не допускат хора в близост до сградата. В близост има протест от граждани, на място са и преподаватели и общински съветници. 

Това е втори случай на събаряне на тютюнев склад в Пловдив. Миналата седмица събарянето на сградата на ул. "Христо Ботев" 51 предизвика протести, както и взаимни обвинения между община Пловдив и НИНКН.

МК показа на прокуратурата как са били спасени тютюневите складове през 2010-та

МК показа на прокуратурата как са били спасени тютюневите складове през 2010-та

Държавното обвинение започна разследване след големия пожар

Припомняме, на 20 август 2016 г. пламнаха Тютюневите складове в Пловдив. Огънят обхвана четири от сградите. След пожара бе арестуван бездомникът Любомир Данчев, който бе осъден на 4 години затвор за палежа на Тютюневите складове в Пловдив. Според неговия адвокат Стефан Левашки няма как от лошо загасена цигара да се случи това (мащабен пожар). Година след първия пожар в складовете имаше и втори пожар. Въпреки това Данчев влезе в затвора.

На 4 февруари 2022 г. съдът окончателно оправда собствениците на фирмата, притежаваща тютюневия склад "Ориент Табако", Георги Бранеков и Александър Николич, които след пожара започнаха разрушаване на складовете - още през 2016 г. Целта им бе да бъде изградена нова сграда с хотелска част. През 2018 г. строежите бяха спрени с жива верига. 

Тютюневите складове в Пловдив вече веднъж спасени от МК

Тютюневите складове в Пловдив вече веднъж спасени от МК

През 2010 г. е отхвърлен проект за демонтаж и последващо преизграждане