Продължава делото за разрушения тютюнев склад в Пловдив.

Подсъдими по делото са двама души от фирмата инвеститор "Одрин 8" ЕООД. Срещу тях Окръжната прокуратура в Пловдив повдигна обвинения в началото на месец март 2017 година.

Двама са обвинените за разрушаването на Тютюневия склад в Пловдив

Двама са обвинените за разрушаването на Тютюневия склад в Пловдив

На мястото на разрушената сграда е било предвидено изграждане на многоетажен хотел

Това са българинът Георги Бранеков и сърбинът Александър Николич. Срещу двама са повдигнати обвинения за подправяне на документ и за незаконни строителни дейности в имот, който е паметник на културата.

Според обвинението двамата в съучастие - Георги Бранеков като извършител и Александър Николич като подбудител, организирали осъществяването на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културно наследство - групов паметник на културата - Историческа зона "Филипопол-Тримонциум-Пловдив", включваща Тютюнев склад - сграда на ул. "Одрин" в Пловдив, притежаваща и понастоящем статут на единична недвижима културна ценност. Двамата знаели, че с действията си нарушават разпоредбите на Закона за културното наследство.

Укрепват опожарения тютюнев склад в Пловдив

Укрепват опожарения тютюнев склад в Пловдив

Общината е издала необходимите документи

По делото бяха призовани 34 свидетели. Бяха извършени строително-техническа, компютърна и графологична експертизи, претърсвания и изземвания, справки за фирми, копия от документи и други.

Установено е, че на мястото на разрушената сграда е било предвидено изграждане на многоетажен хотел с подземни паркинги и гаражи, както и други обслужващи сгради.

Жива верига брани тютюневия склад „Ориент Табако” от пълно разрушаване
Обновена

Жива верига брани тютюневия склад „Ориент Табако” от пълно разрушаване

Сградата била част от историята на Пловдив

Припомняме, складът беше почти напълно сринат през месец март 2016 година. Това тогава предизвика недоволството на местните, които с жива верига спряха разрушаването на паметника на културата.