От Министерство на културата съобщиха, че са предали на прокуратурата цялата налична документация от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), отнасяща се до статута на тютюневите складове в Пловдив.

Припомняме, държавното обвинение започна разследване след големия пожар, унищожил в събота емблематичните сгради.

Версията за клошара е водеща за палежа в Пловдив, обяви главният прокурор Цацаров

Версията за клошара е водеща за палежа в Пловдив, обяви главният прокурор Цацаров

Работело се в две посоки

Ведомството на Рашидов уточнява, че складовете са част от групов паметник на културата, наречен „Уличен ансамбъл „Иван Вазов“ – „Цанко Дюстабанов“ (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

Тютюневите складове в Пловдив унищожени след пожара

Тютюневите складове в Пловдив унищожени след пожара

Огнената стихия е потушена и няма опасност от разрастване

На прокуратурата днес е предоставена и цялата налична документация от 2010 година, свързана с проекта за демонтаж на два от най-хубавите тютюневи склада в Пловдив. Емблематичните сгради бяха спасени от събаряне, след като Министерството на културата отхвърля проекта на италианските собственици от  дружеството „Р.И.П.А.“ ООД, внесен тогава от Пиетро Луиджи Гиа, изтъкват от МК.

Припомня се, че италианските собственици тогава са искали да демонтират складовете. В проекта им е имало и искане за последващо преизграждане и надстрояване на въпросните сгради с по няколко етажа. Министерството на културата отказва обаче да съгласува проекта и така спасява ценните тютюневи складове, наричани от пловдивчани “Кудоглу” по името на големия дарител и благодетел на Пловдив.