Община Бургас подобрява системата за ранно оповестяване при наводнения, съобщи БНТ.

По този начин гарантира сигурността на своите жители в случаи на обилни валежи.

Само преди седмица Бургас и областта бяха спасени от водно бедствие. Това се случи благодарение на системата за ранно оповестяване от риск от наводнения, която Общината изгради преди 4 години. Така бързата реакция на екипите спаси 20 семейства от местността Черниците заради повишените нива на река Маринка.

Такава системата обаче не е изградена в районите, които останаха под вода след последните обилни валежи. Затова Общината започва поетапно да монтира датчици на най-рисковите места.

"Изключително сме доволни от резултатите и работата на нашата система. Още в 3 квартала ще въведем такива датчици и сензори. На самото Ченгене скеле на 2 места ще сложим - пристанището и във вътрешната част на река Отманлийска. Освен да следим нивото на водата, ще сложим и датчици, които да засичат количеството валежи, а на пристанищната част е има нови датчици, които да мерят силата на вятъра и морската вълна", поясни кметът Димитър Николов.

Информационни датчици за следене нивото на язовири и реки ще се поставят и в крайните квартали на Бургас.

"В останалите 3 квартала - Горно езерово, Долно езерово и Банево ще сложим на двете дерета, където последния ден имахме проблеми с огромното количество вода. С развитието на тази система ние ще имаме още по-добра картина и видимост какво се случва в такива ситуации и ще можем да реагираме", допълни Николов.

Денонощно в общинския център за видеонаблюдение се следят 12 реки и 7 язовира, при които има инсталирани датчици, отчитащи нивата им. Дежурните в центъра имат и пряко наблюдение чрез видеокамери в районите. 

До създаването на системата за ранно оповестяване се стигна след големите наводнения през 2017-та година в Бургаска област. Тогава имаше три жертви, а десетки семейства изгубиха домовете си.