Общината в Бяла е отказала съдействие за почистването на Карадере, информират от гражданската инициатива "Да спасим Карадере".

Традиционното пролетно почистване на местността ще се проведе на 1 и 2 май, сряда и четвъртък.

Пролетните и есенните почиствания се провеждат всяка година в началото и в края на сезона. Местността се поддържа изцяло от доброволци. Доброволците обновяват поставените от инициативата табла с информация за дюните и правила за отговорно къмпиране.

„Долу мръсните ръце от Карадере”, скандира протест пред МРРБ
Обновена

„Долу мръсните ръце от Карадере”, скандира протест пред МРРБ

Протестиращите искат да се гарантира статутът на защитена местност

Изхвърленият от морето боклук се събира в чували, извозва се от доброволците до сметосъбиращите контейнери в най-близкия град. Тази година обаче за пролетното почистване общината в Бяла е отказала да предостави контейнери на доброволците, въпреки предложеното заплащане, което е изцяло събрано от доброволците.
От "Да спасим Карадере" все пак изразяват надежда, че общината ще намери решение и ще съдейства за добрата кауза.

Според организацията запазването на една от последните незастроени местности по Черноморието се подкрепя от граждани от цялата страна. За почистването тази година се очакват доброволци от Русе, Пловдив, Варна, Бургас, Котел, Стара Загора, Ямбол, София, Кюстендил и Шумен.
Традиционно в почистванията се включат и собственици на малки хотели и вили от село Горица и от град Бяла, населените места в близост до Карадере, пишат още природозащитниците.

Луксозен къмпинг на Карадере – само след екооценка

Луксозен къмпинг на Карадере – само след екооценка

Това реши ВАС