Върховният административен съд (ВАС) е оставил без разглеждане жалбата на инвеститора за Карадере „Макси I"АД. Инвеститорът настояваше строителството на ваканционен комплекс да се реализира без извършване на екооценка.

С решение от днес, състав на ВАС с председател съдия Андрей Икономов защити екоорганизациите и отмени цялата досегашна процедура за изграждането на луксозния комплекс в Карадере.

Съдебното решението е постановено след конституирането като страни и на Българска Фондация „Биоразнообразие", и „Българско сдружение за защита на птиците", става ясно от съобщението на съда.

Върховните магистрати прекратяват изцяло производството по делото и присъждат разноските в полза на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Бургас.

Въз основа на съдебното решение РИОСВ-Бургас е тази, която трябва да определи дали може да се изгражда къмпинг в Карадере и дали трябва да има оценка за въздействието върху околната среда.

Предходното решение на шефа на екоинспекцията, че не е необходимо да се извършва оценка на въздействието върху околната среда за изграждането на луксозен къмпинг, трябва да се счита за окончателно оттеглено, отбелязват от съда.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.