Община Кочериново очаква финансиране за изготвянето на проект и спешни укрепителни работи по 136-метровата подпорна стена в центъра на с. Пороминово, съобщи БНР.

Искането е внесено в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Част от стената се срути при обилните дъждове на 4 януари. Това наложи кметството на селото, както и лекарският кабинет и магазин, които са разположени в същата сграда, да бъдат евакуирани.

Няколко огледа на експерти са установили сериозни разрушавания и компрометиране на подпорната стена. Повечето от бетонните панели по нея са разместени и увиснали.

Паднала подпорна стена застрашава кметството на село Пороминово

Паднала подпорна стена застрашава кметството на село Пороминово

Предстои обследване

Може да се наложи цялата стена да бъде съборена и изградена наново, това ще решат специалистите, а междувременно час по-скоро трябва да започне разчистването на мястото на срутването, заяви заместник-кметът на община Кочериново Любка Йорданова. 

"Там нещата са по-сериозни по отношение на проектиране и на дренажни инсталации, също така и укрепителните мероприятия по-нататък. Там се налага и разчистване, събаряне на тази стена, изграждане и наново укрепване.

В момента се правят геодезически изследвания. Обезопасена е улицата, но от там нататък нещата са сложни, защото ако се получи срутване на сградата, тя ще се срути върху две улици, допълни кметът.