Община Куклен спечели делото срещу изграждането на крематориум в Административния съд.

Към днешна дата Административният съд отмени решението на РИОСВ, като незаконосъобразно, посочват от община Куклен позовавайки се на адвоката си Николай Чолаков.

След като преди повече от две години в Община Куклен беше внесено предложение за изграждане на инсинератор за човешки тленни останки на територията на Куклен от представители на "Фундамент" ООД, гражданите на общината реагираха бурно, протестираха и започнаха подписка срещу проекта. Тя събра над 2000 подписа.

Според оценката на РИОСВ крематориумът няма да въздейства околната среда и оценката на инспектората беше в полза на "Фундамент" ООД. Тогава от инициативен комитет и община Куклен атакуваха проекта в административния съд.

Делото дойде след гласуването в Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. С осем гласа "за" и три - "против" инспекцията одобри оценката за въздействие върху околната среда по осъществяването на проекта на частния инвеститор.

Жителите на Куклен не искат крематориум в града си
Обновена

Жителите на Куклен не искат крематориум в града си

Инсталацията ще замърси околната среда според местните

На сайта на общината се посочва и че съдебната битка е била трудна, а и все още не е приключила. Но знаем, че благодарение на усилията и уменията на нашите юристи, на подкрепата от страна на гражданите и на партньорите на общината, ще успеем да извървим целия път, пишат от общината.

Те благодарят и на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, на Областна управа Пловдив, на КЦМ 2000 АД, на "Агрия" и на всички, които са застанали зад нашата справедлива кауза.