Експертният съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив реши, че функционирането на крематориум в околностите на град Куклен няма да замърсява околната среда.

Решението на екоинспекцията гласи, че проектът за изграждането на крематориум не противоречи на законодателстово, съобщи БНР.

Докато експертният съвет на РИОСВ в Пловдив заседаваше около 30 жители на Куклен се събраха пред сграда в знак на протест срещу строежа на съоръжението. На протеста присъстваше и кмета на града Мария Белчева, която се обяви в подкрепа на протестиращите.

Жителите на Куклен не искат крематориум в града си
Обновена

Жителите на Куклен не искат крематориум в града си

Инсталацията ще замърси околната среда според местните

Жителите на Куклен категорично заплашиха, че ако започне изграждането на крематориум, те ще блокират пътя Пловдив - Асеновград. Стана ясно и че инициативният комитет на протестиращите е събрал над 2 000 подписа в подкрепа на исканията им.

Протестиращите отново обясниха, че не искат околната среда в района да се замърсява допълнително. "Не желаем на нашата територия да функционира съоръжение, което се свързва със смърт", категорични бяха недоволстващите.

По думите на зам.-директора на екоинспекцията Димитър Димитров обаче функционирането на крематориум в района няма да се отрази на околната среда и опасност за хората в района няма. Димитров добави, че вече веднъж съдът е преценил, че решението е законосъобразно. Това решение обаче подлежало на обжалване.

Споед Димитров следвало Община Куклен сама да прецени дали да се разреши строителството на крематориум в района.