Огромно срутище е затворило пътя за Ново село, Кюстендилско. Кметът на общината Петър Паунов обяви безсрочно бедствено положение. Разраства се свлачището над село Пелатиково, в съседната община Невестино.

Срутището в Ново село е с дължина над 100 метра, а височината на падналата върху пътя земна маса и дървета е над 5 метра. Участъкът вече е обезопасен, няма опасност за хората и къщите в селото, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Слава Богу, че в този момент не е имало превозни средства. Оттук нататък ще работим, за да може да търсим пробив. Участъкът за съжаление е 100-метров, над 5 метра е насипната маса. Доста големи части от земните маси на много места подават, посочи кметът на Кюстендил.

Бедственото положение ще продължи до пълното отваряне на пътя към селото, уточни Паунов, като в момента се работи по осигуряване на алтернативен път:

От участъка вече са взети необходимите мерки, работи се по алтернативен маршрут през Слокощица, село Ветрен и Ново село. От вторник ще търсим начин за пробив и, разбира се, синхрон с Комисията по бедствия и аварии, за да може да решим по най-бързия начин.

Над 15 свлачища са се активирали през миналата година на територията на общината, допълни кметът на Кюстендил, като за най-опасните от тях предстои да се внесат проекти в междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

Разраства се свлачището и над село Пелатиково в съседната община Невестино, което за една година разруши две постройки. Площта му е обхванала над 40 декара, в непосредствена близост до къщите, но за сега не се налага евакуация, каза за "Хоризонт" областният управител на Кюстендил Виктор Янев. Тази сутрин  кална и земна маса е затрупала пътя на входа на селото. В момента булдозери разчистват едната лента за аварийни ситуации. Осигурен е обходен маршрут, който удължава с 20 километра достъпът до селото. Ако до понеделник кметът на община Невестино не обяви частично бедствено положение, областният управител ще свика междуведомствена работна група за набелязване на спешни действия и изготвяне на проект за обезопасяване на бедствения район.