Отделянето на едно село от една община, която има над 20 селища и вилни зони, за мен е пълна териториално-устройствена глупост.
Това е мнението на Атанас Недевски - главен архитект на община „Родопи", който в същото време е и съветник в пловдивския общински съвет.

Недевски нарече „плод на емоцията" опитите на Инициативния комитет за референдум за отделяне на Ягодово от община „Родопи".
По думите му едно село в своята частност е много малка единица от цялата община „Родопи".

Той обясни, че в Закона за административното деление, а и в редица други закони много ясно е указано как се създава и съответно как се разбива една община. Според него промените в административните структури трябва да бъдат предмет на специални разработки.

Според него правилата трябва да бъдат създавани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а инициативни комитети като този в Ягодово нямат идея за какво става въпрос.
Недевски упрекна и някои от управниците от Пловдив, които са длъжни да познават законовите и административните актове на държавата.

Ако има нов закон или това се организира като законодателна инициатива, тогава съм съгласен. Нека добрите практики от Европа бъдат приложени при нас, но съобразно нашите географски особености и народопсихологията ни." - подчерта главният архитект в коментар за искания референдум.

Припомняме, битката на инициативния комитет на Ягодово за провеждане на референдум за отделяне от община Родопи се води вече няколко години. Съдът задължи общината да проведе допитването, но тя все още не е организирала това.
На помощ на ягодовчани се притече и националният омбудсман Гиньо Ганев.