Безлихвен заем в размер на 3 300 000 лева иска да изтегли Община Созопол от Министерството на финансите, предаде БНР. Причината е, че през последните години администрацията търпи загуби.

Общината вече е изготвила и план за финансово оздравяване до 2021 г. До миналата годината общинските кредити са близо 23 милиона лева. Общината има и просрочени задължения заради мащабните инфраструктурни проекти, като водния цикъл на Созопол и ремонта на рибарското пристанище в Черноморец.

Предвижда се заемът да се използва за погасяване на просрочени и текущи задължения, както и за разплащането на приключили договори.

С близо 6 милиона лева са намалели приходите в администрацията през последните две години. Направени са много разходи по ремонт на сгради и спонсориране на други дейности в сферата на социалните дейности, културата и спорта. От тях обаче не се очакват приходи.

Увеличено е и дофинансирането с общински средства на държавно делегирани дейности за 2018 г. в размер на над 2 млн. лева.

Като част от оздравителните мерки администрацията предлага тегленето на безлихвен заем, по-добра събираемост, както и оптимизиране на разходите.