Столичните общинари да прекратят договорите на одитните комитети към Центъра за градска мобилност (ЦМГ) и "Топлофикация София" призова председателят на групата на БСП Лява България в СОС Калоян Паргов.
Това стана по време на редовното заседание на Комисията по транспорт и туризъм, съобщиха от столичната организация на партията.

Столичната топлофикация награждава със смартфон шегобийци

Столичната топлофикация награждава със смартфон шегобийци

Да си изкъпеш на инат или Знам къде се къпа миналото лято

На заседанието беше внесен доклад за одобряване на статута на одитните комитети на всички общински дружества. Освен това, лидерът на БСП - София настоя да бъдат уеднаквени текстовете в документите, които описват статутите на одитните комитети към всички общински дружества, тъй като те имат идентични правомощия.

"Одитът на Сметната палата установи по категоричен начин нарушения в работата на Центъра за градска мобилност. Това повече от ясно показва, че одитният комитет, който е назначен, не си е свършил работата", коментира Калоян Паргов.

В "Топлофикация София" предстои избор на ново ръководство и е обявен конкурс за това. Според Паргов, съвсем логично е да има и нов одитен комитет. Той ще трябва да одитира работата на предишното ръководство, защото в противен случай няма как да се разчита на обективна оценка.

"Одитните комитети трябва да контролират работата на дружествата, да дават предписания, да отстраняват нарушения и да информират нас, членовете на СОС в ролята ни на принципал, за да знаем какво се случва в тях. Задължение, което изобщо не се изпълнява", смята председателят на столичните червени общинари.

Относно искането за разширяване на "Зелената зона" в районите "Средец" и "Лозенец" от 1 октомври, той смята, че това е "поредната работа на парче" от страна на управляващите в София.

"Въпросът не е дали да бъде разширена или не зоната за платено паркиране. Въпросът е свързан с цялостното функциониране на ЦГМ. В генералния план за организация на движението в София бяхме предвидили изграждане на подземни и надземни паркинги.

И вече е време да изясним дали концепцията е да приберем автомобилите от централната градска част и широкия център в паркинги или да се откажем от нея. Защото няма как да очакваме хората да ползват паркинги, когато имат възможност да паркират по улиците в "Синя" или "Зелена зона". В крайна сметка, целта на паркингите е да приберем автомобилите от улиците в центъра, за да може комуналните дружества да си свършат работата - да мият улиците, да събират боклука", заяви Паргов.

Той обвини общинарите, че са се вторачили само в акумулиране на приходи.