Столичната община може да реновира старите софийски минерални бани с евросредства, съобщи bTV. Така те ще бъдат ползвани с двойно предназначение - с научни цели и балнолечение.

Красивите минерални бани в "Овча купел" и "Горна баня" се рушат повече от 20 години и за да не последват съдбата на Градската баня в центъра на София, за която все още няма инвеститор с интерес за откриване на СПА център, за тези сгради ще се използват евросредства по програма "Наука".

Минерални бани в София иска гражданско сдружение

Минерални бани в София иска гражданско сдружение

Липсва анализ за превръщането на Овча купел и Горна баня в институт и музей

Въпросът е там обаче, че, за да се вземат парите, трябва сградите да се ползват и за научни цели - например научни технологии за лечението с минералната вода.

"В часовете, в които няма експерименти от научните колективи, това ще са обекти отворени са софиянци и гостите на града", коментира Тодор Чобанов, зам.-кмет на София.

Двойното предназначение на сградите, които имат културна и историческа стойност, притеснява хората, борещи се от години за отварянето им. Те настояват да се намерят други средства за ремонт и баните да отворят според някогашното си предназначение и балнеолечение.

"Нека тези пари отидат за върхова наука, нека да се развива не за сметка на баните. Това е според мен недоразумение и недоосмисляне на ресурса, който има този град", категорична е Галя Дзанато от Асоциация "Термално-нормално".

Според плановете на общината следващата пролет нужните 7-8 млн. лв. може да са факт и ремонтът да тече. Забавят ли се до 2-3 години сградите ще паднат от само себе си, категорични са експертите.